До 3 юли  в българското законодателство трябва да бъдат въведени изискванията

...
До 3 юли  в българското законодателство трябва да бъдат въведени изискванията
Коментари Харесай

Забраната на пластмасовите чинии и сламките влиза в законодателството

До 3 юли  в българското законодателство би трябвало да бъдат въведени условията на директивата на Европейския парламент и на Съвета на ЕС  за намаляването на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда.

Въвеждането на директивата в националното законодателство ще бъде осъществено с нова разпоредба. Документът е в развой на координиране в екоминистерството, след което следва публично разискване и внасяне за приемане от Министерския съвет.

В сходство с политиката на Европейски Съюз в региона на отпадъците, от държавите-членки на Европейски Съюз се чака амбициозно и стабилно количествено понижение в потреблението на тези артикули до 2026 година Първата стъпка би трябвало да бъде въвеждане на възбрана за стартирането на пазара на чинии, принадлежности за хранене (вилици, ножове, лъжици, пръчици за хранене), сламки и бъркалки за питиета, съдове за храни, съдове и чаши за напитки от експандиран полистирен, включително техните капаци/капачки, клечки за уши, пръчици за балони, всички артикули от оксо-разградима пластмаса.

Забраната ще влезе в действие у нас с приемането на наредбата. Това значи, че след датата  посоченият вид произведения не следва да бъдат продавани от производители или вносители, само че количествата, които са пуснати на пазара в България преди влизане в действие на документа  могат да ги употребяват до тяхното привършване.

С въвеждането на новата разпоредба влизат в действие и изискванията за маркировка на тютюневи произведения с филтри; филтри, продавани за приложимост в композиция с тютюневи изделия; чаши за напитки; мокри кърпички за персонална хигиена и битова приложимост и дамски превързочни материали.

Производителите са длъжни да осведомят потребителите и да предизвикват виновното им държание, с цел да понижат отпадъците от такива артикули. Търговците пък са длъжни да  осведомяват потребителите за различни артикули за многократна приложимост и за въздействието на неправилното изхвърляне на пластмасови боклуци за еднократна приложимост.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР